Është koha për të folur

Është shumë e vështirë të flasësh e të diskutosh me prindërit tuaj rreth lëvizjes për në “Shtëpinë e Zotërinjve”. Kjo bisedë mund të ulë stresin dhe të parandalojë emergjencat për një kohë të gjatë.

Ki në mëndje sygjerimet e mëposhtme për një bisedë të lehtë:

– Jini të pregatitur dhe bëni një kërkim për mundësitë që ekzistojnë në komunitet.

– Jepini secilit rolin që i takon. Ftoni të gjithë antarët që janë pjesë e vendimmarrjes të flasin hapur rreth mundësive. Sigurohuni që antarët e familjes të ndjehen si pjesë e vendimmarrjes.

– Flisni kur ju jeni në më të mirën tuaj të mundshme. Zgjidhni një moment kur ju dhe familjarët ndjeheni mire.

– Zgjidhni një person të besueshëm si; mjek familje, shokë të bëhen pjesë e bisedës.

– Dëgjoni dhe kuptoni dëshirat e prindërve tuaj si dhe dyshimet për të krijuar një stil jetese që ata dëshirojnë.

– Ridiskutoni. Mos prisni që të merrni vendim që në herën e parë. Shumica e njerëzve arrijnë në një vendimmarrje pasi kanë diskutuar disa herë.
Është shumë e rëndësishme t’ju jepni kohë familjarëve të absorbojnë informacionin që ju ndatë me ta.

Nëse mendoni të shkoni në Shtëpinë e Zotërinjve, ju mund t’ju shqetësojë fakti se si fëmijët do të reagojnë. Për t’ju ndihmuar të ndjeheni komfort ju këshillojmë:

-Merrni një vendim familjar. Lejoni që fëmijët të jenë pjesë e vendimmarrjes. Lejojini ata të bëjnë pyetje dhe dëgjoni zërin e tyre.

-Jepini atyre informacionin e nevojshëm për mundësitë që ekzistojnë në komunitet.

Bisedoni me ata pse ndjeheni më mirë me zgjedhjen që keni bërë. Zgjidhni një moment kur ju dhe familja juaj jeni të qetë dhe ndjeheni mire.

Është e rëndësishme të flisni hapur, ndershmërisht për mundësitë e mira për ju dhe ata. Ju duhet të gjeni mënyra për të diskutuar dhe zgjidhur vështirësitë e komunikimit. Diskutimet janë nga më të ndryshmet. Përdor këto metoda se do t’ju ndihmojnë:

Ju: Sigurisht. Ne do të jemi gjithmonë, por nëse ti rrëzohesh nuk shkon dot tek telefoni për çfardolloj arsyeje, në “Shtëpinë e Zotërinjve” janë më pranë teje se unë. Stafi është aty për të të shërbyer. Përveç kësaj nuk duhet të varesh vetëm tek unë. Ti meriton më shumë. Largoje mendimin tradicional. Në moshën tënde është më e mira.

Ju: Ne mundemi por ti do të jesh vetëm përsëri. Fakti është se kostoja e një personi që t’ju ndihmojë plus shpenzimet aktuale mund të jenë të njëjta ose më pak nëse ti jeton në “Shtëpinë e Zotërinjve”. Duhet të heqësh idenë e të mbyllurit tuaj në shtëpi ndërkohë që mund të jesh në një vend me shoqëri dhe i angazhuar me aktivitete.

Ju: Unë këtë e di dhe do të doja që ditët e tua të mira të vazhdonin për një kohë të gjatë. Nëse një ilaç se merr tani, një tjetër nesër, mund të shtrohesh në spital. Në “Shtëpinë e Zotërinjve” ju keni stafin i cili ju kujton se cilin mjekim dhe kur duhet ta merrni.

Ju: Është frustruese të bësh një jetë të përcaktuar nga çfarë duhet të bësh në vend të një jete që do të bësh. Ti nuk ke pse të varesh nga të tjerët dhe të dalësh rrallë nga shtëpia. Unë do të jem përsëri fëmija yt në vend që të jem infermieri, shoferi apo pastruesi i shtëpisë.

Ju: Unë e respektoj ndjenjën tënde por shtëpia është shumë e madhe për tu menaxhuar nga ju dhe unë.”Shtëpia e Zotërinjve” nuk është spital. Është si të lëvizësh në një pallat me dhomën tënde.Programe, ushqim të gatuar dhe shumë gjëra interesante për të bërë. Ti nuk ke pse të shqetësohesh për shtëpinë, të presësh për mua të të ndihmoj kur mund të jesh i pavarur dhe komfort për një kohë të gjatë.

Ju: Nuk ke pse qëndron. Por jepi vetes një mundësi për aq kohë sa pagesa është mujore. Ne mund të diskutojmë që ta provojmë për një muaj ose dy. Mbase nuk është zgjidhje për gjithmonë por mund të jetë përgjigjia e duhur për tani.

Lëvizje apo qëndrim

Për shumë arsye të moshuarit përballen me dilemën të qëndrojnë në shtëpi apo të lëvizin në shërbimet që ofrojnë alternative pozitive?

Shtëpi Shtëpia e Zotërinjve
Jeta sociale
I izoluar nga miqtë. Pamundësi për të marrë pjesë në aktivitete.
Shoqëri e ngrohtë, mundësi argëtimi sociale, edukuese, kulturore.
Transport
Varësi nga të tjerët për të shkuar në takime apo evenimente.
Autobuz ose makinë të planifikuar për takimet dhe udhëtimet.
Ushqimi
Të hash vetëm, pregatit vetë ushqimin, vështirësi në mbajtjen e dietës.
Drekë/ darkë me shoqëri, ushqim të freskët të pregatitur, mundësi të ndjekjes së një diete të veçantë.
Pastrimi i shtëpisë
Vështirësi në mbajtjen pastër dhe mirëmbajtjen e shtëpisë.
Higjenë dhe pastërti, mirëmbajtje nga staf i specializuar.
Emergjencat
Të pamenaxhueshme vetëm.
Sinjale emergjence ne çdo dhomë dhe tualete. Staf shërbimi 24 orë.
Ushtrime
Programe të limituara për të mos thënë aspak.
Programe fitnes dhe mundësi aktivitetesh fizike.
Pavarsia
Varësi të madhe nga familjarët për ndihmë ditore.
Mbështetje të ofruar nga stafi i specializuar që bënë të mundur pavarsinë.