It’s time to talk

Home   It’s time to talk
 

It is very difficult to talk and discuss with parents about the movementbabai to the “Senior’s Home”. This conversation can reduce stress and prevent emergencies for a long time.

Bear in mind the following suggestions for an easy conversation:

– Be prepared and do a search for the opportunities that exist in the community.

– Give each one its proper role. Invite all the members that are part of the decision to speak out about opportunities. Make sure family members feel like part of this decision.

– Speak when you’re at your best potential. Choose a time when you and your family feel better.

– Choose a trustworthy person as: family doctor, friends, to become part of this conversation.

– Listen and understand your parents’ wishes and doubts to create a lifestyle that they want.

– Discuss once again. Do not wait to get the decision in the first time. Most people arrive at a decision after discussing several times.

It is very important to give to the family the right time to absorb the information that you have shared with them.

If you are planning to go in the Senior’s Home, babaithe fact how your children’s may react can bother you. To help you feel comfortable, you are advised to

– Take a family decision. Allow children to be part of this decision. Allow them to ask questions and listen to their voice.

– Give them the necessary information for the opportunities that exist in the community.

Talk to them why you feel better with the choice you made. Choose a time when you and your family are safe and feel good.

 

 

 

 

 

 

It is important to talk openly, honestly for the best opportunities for you and them. You must find ways to discuss and resolve communication difficulties. Discussions are most varied. Use these methods that will help you:

 

 Parents: I'm good. I'm not alone. I have you.

You: Sure. We will always be there for you, but if you fall and you cannot pick the phone, for any reason, in the “Senior’s Home” they are closer than me. The staff is there to serve. Besides that, you should not depend only by me. You deserve more. You have to remove the traditional thinking. This is the best at your age.


 Prinderit: Nuk mundeni ju që të gjeni dikë të vij dhe të më ndihmojë?

Ju: Ne mundemi por ti do të jesh vetëm përsëri. Fakti është se kostoja e një personi që t’ju ndihmojë plus shpenzimet aktuale mund të jenë të njëjta ose më pak nëse ti jeton në “Shtëpinë e Zotërinjve”. Duhet të heqësh idenë e të mbyllurit tuaj në shtëpi ndërkohë që mund të jesh në një vend me shoqëri dhe i angazhuar me aktivitete. 


 Prinderit: Unë ndjehem mirë dhe e kuptoj gjithmon kur duhet ti marr ilaçet.

Ju: Unë këtë e di dhe do të doja që ditët e tua të mira të vazhdonin për një kohë të gjatë. Nëse një ilaç se merr tani, një tjetër nesër, mund të shtrohesh në spital. Në “Shtëpinë e Zotërinjve” ju keni stafin i cili ju kujton se cilin mjekim dhe kur duhet ta merrni. 


 Prinderit: Nuk dua të huaj që të më gatuajnë ose pastrojë. Ne mund ti bëjmë bashkë.

Ju: Është frustruese të bësh një jetë të përcaktuar nga çfarë duhet të bësh në vend  të një jete që do të bësh. Ti nuk ke pse të varesh nga të tjerët dhe të dalësh rrallë nga shtëpia. Unë do të jem përsëri fëmija yt në vend që të jem infermieri, shoferi apo pastruesi i shtëpisë. 


 Prinderit: Të gjithë janë të moshuar. Unë nuk dua shumë ndihmë.

Ju: Unë e respektoj ndjenjën tënde por shtëpia është shumë e madhe për tu menaxhuar nga ju dhe unë.”Shtëpia e Zotërinjve” nuk është spital. Është si të lëvizësh në një pallat me dhomën tënde.Programe, ushqim të gatuar dhe shumë gjëra interesante për të bërë. Ti nuk ke pse të shqetësohesh për shtëpinë, të presësh për mua të të ndihmoj kur mund të jesh i pavarur dhe komfort  për një kohë të gjatë. 


 Prinderit: Çfarë nëse nuk më pëlqen?

Ju: Nuk ke pse qëndron. Por jepi vetes një mundësi për aq kohë sa pagesa është mujore. Ne mund të diskutojmë që ta provojmë për një muaj ose dy. Mbase nuk është zgjidhje për gjithmonë por mund të jetë përgjigjia e duhur për tani.

 

Movement or attitude.

For many reasons seniors face with the dilemma of staying at home or moving into services that provide positive alternatives

  The House Senior’s House
Social Life Isolated from friends. Unable to take part in activities. Friends, social entertainment opportunities, educational and cultural.
Transport Depending on others to go to meetings or events. Bus or planned car for meetings and trips.
Food Eating alone, preparing the food by itself, difficulties in maintaining a diet. Lunch / dinner with friends, fresh food prepared, the possibility of following a special diet.
House Cleaning Difficulties in keeping the house clean and its maintenance. Hygiene and cleanliness, maintenance of specialized staff.
Emergencies Unmanageable when you’re alone. Emergency signals in each room and toilets. 24 hour service staff.
Exercises Limited exercises or not at all. Fitness programs and physical activities opportunities.
Independence Strong dependency on family members for daily help. Support, provided by specialized staff that made possible the independence.